måndag 15 augusti 2016

Punk IPA - 2016-10-15 (Bryggkurs-öl)


mina ingredienser
21 liter inmäskningsvatten
95% Extra Pale Malt (5,84 kg)
5% Cara Malt (0,33 kg)
27g Chinook @ 60 minuter
17g Ahtanum @ 60 minuter
27g Chinook @ 30 minuter
17g Ahtanum @ 30 minuter
Protafloc @ 15 minuter
37g Chinook @ 10 minuter
17g Ahtanum @ 10 minuter
17g Simcoe @ 10 minuter
17g Nelson Sauvin @ 10 minuter
63g Chinook @ 5 dagar före flaskning
50g Ahtanum @ 5 dagar före flaskning
50g Simcoe @ 5 dagar före flaskning
27g Nelson Sauvin @ 5 dagar före flaskning
50g Cascade @ 5 dagar före flaskning
13g Amarillo @ 5 dagar före flaskning
Wyeast 1056

mina mäskningsraster
66°C i 75 minuter
75°C i 0 minuter (mashout)


mina värden
pre-boil volume: xx liter
pre-boil gravity: 1.xxx 
koktid: 60 minuter
planerad volym i jäshink: 26 liter
planerad post-boil gravity: 1.053

mitt jässchema
19°C i 2 veckor
kallkrasch



2016-08-15: Eftersom Brewdog varit så generösa att de delat med sig av alla sina recept vill jag nu se hur nära jag kan komma deras flagskepp "Punk IPA". Brewdogs recept hittar man här: https://www.brewdog.com/diydog
Samtliga ingredienser gick att hitta på humle.se. Den kommersiella versionen är ju helt transparent och då är frågan om kallkrasch och protafloc räcker eller om jag också ska använda gelatin, det låter jag dock deltagarna avgöra på kursdagen.

2016-10-15: Trots en del missöden så gick bryggningen riktigt bra. Jag hade ingen våg så när vi tillsatte humlen blev det lite på känsla. Jag glömde att förbereda lakvatten så vi lakade med tappvarmvatten. För andra gången i rad så lyckades malt leta sig ner under falskbotten och fastnade i pumparna, detta måste jag lösa på nåt sätt. Stekstänkskyddet var dessutom ganska igensatt efter mäskningen även den här gången. Jästen som tillsattes hade odlats upp i två steg och var nog rejält pigg. Denna sats kommer få vara med om en flytt innan den tappas på flaskor den 3/12.

2016-11-20: Idag torrhumlade jag ölet.

2016-12-18: Denna blev riktigt bra! Jag har en känsla av att jag kommer spendera mer pengar på humle framöver för när det kommer till torrhumling är det bara att brassa på! Tyvärr har jag bara 5 liter, och är egentligen 3 av dessa tillhörande en av kursdeltagarna som inte kunde komma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar