onsdag 15 juni 2016

Pilskner 4 - 2016-06-14



mina ingredienser
35 l inmäskningsvatten (lagom mängd)
100% german pilsner malt (12 kg)
80g Magnum (10,5%) @ ca 90 minuter
25g Hallertauer Mittelfrüh (3%) @60 minuter
43g Saaz (3,3%) @60 minuter
75g Mosaic (12%) @20 minuter
125g Mosaic (12%) @5 minuter
WLP 830 (jästkakan från Råg-ölet)

mina mäskningsraster
70°C i 60 minuter
76°C i 15 minuter (mashout)


mina värden
pre-boil volume: xx liter
pre-boil gravity: 1.0xx
koktid: 90 minuter
volym i jäshink: 50 liter
post-boil gravity: 1.050

mitt jässchema
10°C i 2 veckor
18°C i 2 dygn
kallkrasch



Denna bör klarnas med gelatin. Kolsyras till 2 volymer CO2 på flaskorna.


2016-06-15: 35 liter i MLT var perfekt för 12 kg malt. För första gången maxade jag kokkärlet. Jag blev t.o.m. tvungen att köra en kastrull vid sidan om med 10 liter. Det blev uppenbart att bryggverket ganska effektivt får ut sockret ur malten. Jag var lite pessimistisk och trodde aldrig att jag skulle få ut så mycket, därav den oväntat stora volymen. För lakningen förslår inte min HLT alls vid så här stora satser och jag blev tvungen att laka med kallvatten på slutet. Det var olyckligt då Peters doppvärmare också är i klenaste laget för att få upp 50 liter till kok. Jag fick förstärka uppvärmningen med min hill-billy-värmare som är regelvidrig ur ett elsäkerhetsperspektiv. Jag bör alltså köpa en 3kW doppvärmare så att jag kan köra båda vid stora satser. Totalt blev det 50 liter i jäshinkarna med OG 1.050 från 12 kg pilsnermalt vilket såsom jag räknar innebär en effektivitet på ca 83%. Jag märkte också när jag kontrollmätte mäsktempen att min STC Brew visar 2 grader för högt, detta behöver korrigeras, vilket jag redan tagit hänsyn till i tabellen ovan. Kylningen tog också tid. Det är inte konstigt med tanke på att jag kylde med en kylare avsedd för Emads Braumeister 10 liter. Jag måste bygga min nya kylare så blir det nog bättre. Jag jäser båda hinkarna i Emils lagerkyl i bryggeriet. Jag åkte förbi en sväng nu på morgonen för att se hur det går och då hade temperaturen kommit ner till 16,7 grader och jäsningen är i full gång. Det känns inget vidare så den här satsen blir kanske estrig av för hög jästemp. Vi får se helt enkelt. Jag klämde förresten ur humlepåsarna, jag kan helt enkelt inte låta bli.


Det finns ännu kapacitet i MLT för mer malt


Så här ser det ut under lakningen. Jag pumpar över vörten till BK från MLT. Lakvatten självrinner från HLT uppe på väggen. Jag lät det hela ta tid den här gången, vilket säkert bidrog till det höga utbytet.


Eftersom jag fick ur mer socker än vad jag trott så blev volymen större i BK. Det här är faktiskt inte all vört. Läskigt var det.


Här är resten av vörten. Jag hällde över detta i BK när lika mycket kokat bort. Det visade sig att den här vörten var ganska svag, kanske 1.013, men det gjorde inget ändå för jag hade fått lite för högt OG på vörten om jag inte haft med detta.


 2016-07-08: Jag tillsatte gelatin motsvarande ett gelatinblad per hink. Bladen smältes i ljummet vatten och hälldes med hjälp av tratt ner genom hålen för jäsrör i locken, detta för att jag ville introducera så lite syre som möjligt och därför inte lyfta på locken. Nu är termostaten ställd på 0 grader vilket jag räknar med att ölet kommer ner i under natten.
En av hinkarna tappades över till ett stort och ett litet corneliusfat. Jag blåste sen in så mycket CO2-tryck regulatorn orkade med, ca 5 bar.


2016-07-17: Det stora fatet hade lite väl lite kolsyra vilket jag misstänkte. Jag tryckte in lika mycket CO2 igen. Det lilla fatet hade inget tryck alls vilket var märkligt. Antingen glömde jag trycka in CO2 eller så har den läckt ut. Jag tryckte iaf in 5 bar så får vi se hur det blir till nästa besök i bryggeriet. Smaken var för övrigt mycket bra. Det märkliga är dock att jag inte alls har den där mosaic-aromen som i den förra. Det är dock en besk klassisk pilsner och den är klar och fin också.


2016-08-24: Jag bjöd bort ca 9 liter på sommarölträffen och fick ganska mycket positiv kritik tycker jag. Innan jag och Pär åkte till träffen så hittade vi en gammal flaska från pilskner 3 som vi provsmakade. Den var så grymt god och klart bättre än pilskner 4 enligt mig. Den stora skillnaden måste vara torrhumling: 3an torrhumlades antagligen medan 4an inte torrhumlades. Version ska torrhumlas och måste i och med det kallas nåt annat än pilsner (om man ska va petig med typdefinitioner).

tisdag 7 juni 2016

Öl är bröd & bröd är öl

På den senaste bryggkursen hade jag en deltagare, Maria Blohm, som har bloggen Alla kan baka. Maria har kokat vört tidigare för att ha i bröd och blev därmed nyfiken på resten av ölbryggningsprocessen. Mer om Marias vörtkok och brödbak kan man läsa om här.

lördag 4 juni 2016

Funky Cider - 2016-06-03


mina ingredienser
2,4 l vatten
0,6 l äppeljuicekoncentrat (ICA)
lite pektolas
WLP 675, Malolaktiska bakterier

Wyeast 5112 (Brett Bruxellensis) 
Wyeast 3068, lite av bottenkakan från kursölet: Hefeweizen

mina mäskningsraster



mina värden
pre-boil volume: xx liter
pre-boil gravity: 1.0xx
koktid: 0 minuter
post-boil volume: 3 liter
post-boil gravity: 1.044

mitt jässchema
8-18°C i 6? månader



2016-06-03: En viktig första iakttagelse: förhållandet koncentrat/vatten är samma som när man blandar ut till drickbar koncentration enligt anvisningen på paketet. Den blandningen håller då ca 11 brix=1.044 i OG. Eftersom jag inte alls visste detta innan så köpte jag alldeles för mycket juice. Om denna blir bra kan jag sätta 12 liter cider till :-)

Jag ställde denna att jäsa i ett kylskåp där bara färdig öl förvaras. Jag tänkte inte på att det är för kallt där egentligen. Nästa gång jag är på plats ställer jag nog bara ut denna på hyllan (23 grader). Jag har inte tillsatt någon näring utan hoppas på det bästa ändå. Jag har skaffat en ny flaskfyllare så att jag kan ha den gamla till Brett i fortsättningen. Jag jäser i en liten glasdamejeanne. Pektolas tillsatte jag för att undvika att det hela blir geleartat viket kan hända med vissa frukter, men det var nog onödigt. Malolaktiska bakterier tillsatte jag då jag tidigare erfarit att det lätt blir för surt när äppelmust/juice jäser ut torrt. Kanske har det en positiv inverkan, och då hoppas jag att bakterierna överlever och kan återanvändas. Brett la jag till för att få en lite lantlig/rustik karaktär på cidern, jag var också nyfiken då jag aldrig använt Brett förut. Valet av primärjäst är kanske märkligt men jag fick inspirationen i boken American Sour Beer och tänkte att lite banan kan ju va gott..




2016-08-23: Det blev 9 st 33cl-flaskor. Jag tillsatte en gnutta socker i varje flaska direkt då doft och smak påminner om spansk cider vilken inte är speciellt kolsyrad. Jag gillar doft och smak men känner att en eftersötning behövs för att få till en bra balans. Jag kommer att prova att eftersöta i glaset och om jag gillar denna när den är klar så gör jag nog mer. Jäst kakan späddes med lite vatten, virvlades upp och flaskades.


2016-09-01: Gör jag denna igen kommer jag att skippa brett då den karaktären är lite väl dominerande. Jag kommer också att eftersöta lite med laktos för att motverka syrligheten, vilket är riskabelt med brett då brett kan jäsa ut laktos i värsta fall.

Råg-öl - 2016-06-03


mina ingredienser
? l/kg inmäskningsvatten
100% rågmalt (2 kg)
30g Saaz (?%) @60 minuter
40g Saaz (?%) @5 minuter
WLP 830

mina mäskningsraster
67°C i 60 minuter
75°C i 10 minuter (mashout)


mina värden
pre-boil volume: xx liter
pre-boil gravity: 1.0xx
koktid: 60 minuter
post-boil volume: xx liter
post-boil gravity: 1.045

mitt jässchema
10°C i 2 veckor
18°C i 2 dygn
kallkrasch



2016-06-03: Bryggningen gick utmärkt.


2016-06-29: Det märkliga med denna är att den är tjock, inte riktigt som nyponsoppa men nära. Smaken är intressant med råg-karaktären och inte alls för kraftfull. Det är just konsistensen som gör att denna inte funkar. Jag funderar ännu på om en betaglukanrast hade hjälpt vid mäskningen, men jag är skeptisk eftersom konsistensen var normal innan jäsningen.

Havregröt - 2016-06-03


mina ingredienser
? l/kg inmäskningsvatten
100% Havremalt, "naken" (2 kg)
30g Saaz (?%) @60 minuter
WLP 830

mina mäskningsraster
67°C i ca 60 minuter



mina värden
pre-boil volume: xx liter
pre-boil gravity: 1.0xx
koktid: 0 minuter!!!
post-boil volume: glömde kolla
post-boil gravity: ca 1.025

mitt jässchema
10°C i 2 veckor
18°C i 2 dygn
kallkrasch

2016-06-03: Katastrof! Jag glömde bort det faktum att havre blir till gröt. Nu vet jag dock det och har fått döpa denna till "Havregröt" istället för "Havreöl". Jag bryggde i Emads 10-liters Braumeister där det blev totalt stopp i maltbädden under mäskningen. Då stoppade jag och rörde ner havreskal men det var nog för sent och för lite. Efter ca en timme så lyfte jag upp maltpipan och skulle påbörja koket. Jag lånade Antons BIAB-påse och klämde ur lite mer vört ur grötklumpen. Av någon anledning fick jag "temperature error" vid ca 75 grader och då tänkte jag att nu bränner det på elementen, vilket det faktiskt inte gjorde. Jag beslöt dock att nöja mig där och skippade alltså koket i hopp om att temperaturen ändå varit hög nog för att i alla fall pastörisera vörten. Då jag mätte OG med min refraktometer så gick det inte att tydligt utläsa värdet på skalan (vörten var som tjock havredryck) men jag anar att jag fick ut ca hälften av vad jag brukar sikta på.

Istället för att hälla ut allt när jag fått krångla så så tyckte jag att jag lika gärna kunde se vad det blev av det hela. Jag jäser denna med WLP830.

2016-06-05: Efter att ha läst rapporten "Brewing with 100% oat malt" (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00487.x/pdf) har jag kommit fram till följande saker att förbättra till nästa försök:
Havreskalen måste vara med från början och det behövs mycket! De blandas i efter att malten krossats.
Jag ska vara noggrann med att inte krossa malten för mycket
En rast vid 45 grader i minst 20 minuter är ett måste för att sänka viskositeten i mäsken kommer att bidra till att det går att upprätthålla ett vörtflöde genom maltbädden vid mäskning och lakning.
Jag gillar inte White Labs nya jästförpackning som är en plastpåse. Den var så klart tryck i så att jästen började rinna ut så fort jag klippt upp den.


2016-06-29: Under jäsningen sedimenterade ölet så att bottensatsen var 50%! av hela satsen. Konsistensen var rätt på ölet ovanför bottensatsen, färgen är mycket ljus. Smaken är mycket speciell och typisk för havre. Det är en eftersmak som är påträngande och helt enkelt för stark. Det värsta är dock att smaken är för tunn och helt saknar karaktär i övrigt. Detta beror dock mestadels på att utbytet blev bara en bråkdel av vad det borde vara och alkoholstyrkan är hälften eller mindre än hälften av vad den borde blivit.

Uppdatering: Mitt bryggverk 2016-06-04

Nu har jag uppdaterat styrenheten med effektlägen. Innan kunde jag bara köra 1kW eller 2kW via termostaten. Jag kopplade ju två element i serie för att minska risken för att bränna vörten. Nu är det dock så att jag ibland behöver lite mer kräm så då frångår jag denna princip. Nu kan jag alltså värma med 1kW, 2kW, 3kW eller 4kW med termostatfunktion. För att bara värma med 1kW så får jag stänga av en slinga på de små brytarna på elementen. Eftersom det finns 3-fas i bryggeriet så är eventuellt nästa steg att skaffa ett relä så att slinga nummer två också kickar igång en tredje fas så att jag kommer upp i 6kW. Jag kan dock redan nu använda den tredje fasen men då manuellt utan styrning med termostaten.


Lite rörigt blir det...

...så därför har jag gjort en förenkling så det blir lättare att felsöka och bygga om.