måndag 20 mars 2017

Pilskner 6 - 2017-03-18

mina ingredienser
40 liter inmäskningsvatten
100% Pilsnermalt (ca 15 kg)
100 g Simcoe (13%) @ 60 minuter
100 g Chinook? (11-14%) @ 7 dagars torrhumling (bara i ena lagerhinken)
Ett paket Fermentis Saflager S-23 fördelat på 50 liter @ OG ca 1.050
Ett paket Red Star Premier Blanc i 12 liter @ OG ca 1.075

mina mäskningsraster
67°C i 60 minuter



mina värden
pre-boil volume: xx liter
pre-boil gravity: 1.xxx 
koktid: 60 minuter
Volym i jäshink: 62 liter
Post-boil gravity: 1.075, som späddes till ca 1.050 i lagerhinkarna

mitt jässchema
9-10°C i 2 veckor, 20°C i 2-3 dagar, kallkrasch
kallkrasch


John Hageståls foto.



John Hageståls foto.
Vi hade roligare än det ser ut som på bilden... hoppas jag


2017-03-18: Bryggningen gick helt ok för att vara lite improviserat. Nu har jag ju inget riktigt fungerande bryggverk så jag mäskade med lauterhelixen i den rostfria tunnan, sen kokade jag i plasthinken, vilket är lite bakvänt. Det blev lite mer malt än vad som behövdes och därför blev det också väldigt mycket vört! Vid uppkoket satt jag på pizzerian så jordfelsbrytaren testades i skarpt läge, den funkar! Det är ingen vidare IP-klass på vattenkokarelementen på utsidan av hinken...
Eftersom jag glömt skaffa jäst till den här bryggningen tänjer jag verkligen på gränserna då jag använder en påse torrjäst till 50 liter lager... De sista 12, lite starkare litrarna får jäsa med vinjäst, det ska bli intressant att se vad det blir.

Vi var ett stort gäng på kursen och det var absolut max för hur många deltagare vi kan vara. Med tanke på sittplatserna är nog 8 deltagare optimalt för fortsättningen. Jag behöver brygga mer öl så att det finns för provsmakningar på nästa kurs.

2017-04-01: Den ena stora hinken torrhumlades med 100 gram Hüll Melon (kottar) direkt i hinken. Båda stora hinkarna flyttades till ale-kylen för en diacetylrast. "Leffe" (lilla hinken med vinjäst) flyttades till kylskåp för kallkrasch.

2017-04-08: All öl tappades på flaska utom några liter från den icke-torrhumlade pilsknern som tappades på ett litet fat. I mitt tycke har den torrhumlade pilsknern en infekterad ton medans de två andra versionerna var rena och fina. Speciellt versionen med vinjäst blev mycket trevlig!

2017-04-18: VÖ (vin-ölen) smakar väldigt ung och estrig, jag hällde faktiskt ut den när jag provade. Möjligen kan den arta sig med tiden. P (Pilsner) är god men ännu disig, vinner på lagring. THP (Torrhumlad pilsner) är ok men har en infekterad ton.

fredag 3 mars 2017

Hipster Hopster 3 - 2017-03-04 (NEIPA) (SM-öl)


mina ingredienser
40 l  Vatten (lagom)
85% Maris Otter (12 kg)
11% Rågmalt (1,5 kg)
4 % Omältat vete (0,5 kg)
9 g kalciumklorid (tillsätts till mäskvattnet)
4 g kalciumsulfat (tillsätts till mäskvattnet)
8 ml mjölksyra 80% (tillsätts till mäskvattnet)
100 g Mosaic @ 0 minuter i BIAB-påse
100 g Chinook @ 0 minuter i BIAB-påse
100 g Jarrylo @ torrhumling 5 dagar före fattappning
100 g Hüll Melon @ torrhumling 5 dagar före fattappning
50 g Amarillo @ torrhumling 5 dagar före fattappning
100 g Nelson Sauvin @ torrhumling 5 dagar före fattappning
1 paket Wyeast 1318 (uppodlad samma dag på magnetomrörare)

mina mäskningsraster
68°C i 60 minuter
78°C i 5 minuter


mina värden
pre-boil volume: xx liter
pre-boil gravity: 
koktid: ca 30 minuter
volym i jäshink: ca 52 l
post-boil gravity: 1.059

mitt jässchema
17-18°C




Step 5: View Resulting Water Profile
Calcium Magnesium Sodium Chloride Sulfate Chloride / Sulfate
(Ca ppm) (Mg ppm) (Na ppm) (Cl ppm) (SO4 ppm) Ratio
Mash Water Profile: 104 4 10 122 93 1,31
Mash + Sparge Water Profile: 104 4 10 122 93 1,31

Palmer's Recommended Ranges:
50 - 150 10 - 30 0 - 150 0 - 250 50 - 350 Above 1.3 may enhance maltiness


2017-03-04: Förutom att min falskbotten i plast kollapsade så gick bryggningen bra. Kollapsen innebar en massa manuellt arbete då jag inte kunde köra pumparna som fyllts med malt. När jag stängde av värmen och slog på kylan slängde jag i humlen i en BIAB-påse. Påsen var dock så stor att den höll värmen ganska bra vilken inte var riktigt vad jag ville. Jag klämde ur humlepåsen i jäshinkarna.
Jag ska torrhumla båda hinkarna imorgon, vänta 5 dagar och sen överföra till fat.

2017-03-06: På morgonen torrhumlade jag i humlepåsar med mindre än 50g humle i varje. Den ena hinken torrhumlades dock med bara BIAB-påsen. Det var nu högkreusen och allt ser ut att vara tipptopp.

2017-04-01: När jag nu smakade på den så har den inte försämrats, kanske blivit aningen bättre. Det kanske inte handlar om någon infektion trots allt men smaken är så pass otrevlig att jag hällde ut rubbet idag. Inga fler NEIPA på ett tag nu.

2017-04-08: Jag smakade på en flaska och den var klart drickbar, en liten ton av infektion finns trots allt där men verkar inte bli starkare över tid.